Per iniciar el tema dels aliments vam fer la visita al
mercat de Torreblanca de Sant Cugat. Allà vam fer una visita guiada on vam
parlar sobre els mercats, les botigues, l'origen dels aliments, les diferents
parades i les cambres on es conserven els aliments.
DSCF2315 from Sac de Trons on Vimeo.
Un cop acabada la visita guiada ens vam organitzar en grups per fer un treball d’investigació a dins del mercat.
Cadascun dels grups era
responsable de:
- Què venen a la peixateria.
- Investigar la conservació dels aliments.
- Quines parades venen aliments d’origen animal.
- Investigar quines parades venen aliments d’origen vegetal.
- Investigar què val 1 kg d’algun aliment d’origen vegetal
- Investigar què val 1 kg d’algun aliment d’origen animal
Quantes parades hi ha de:
Parada
|
Quantitat
|
Peixateria
|
|
Pollastreria
|
|
Llegums cuits
|
|
Llegums/fruits secs
|
|
Carnisseria
|
|
Cansaladeria
|
|
Pastes
|
|
Congelats
|
|
Altres
|
Després de la sortida al mercat teníem
molta informació sobre els aliments. Vam parlar sobre les dietes equilibrades,
per celíacs, per esportistes... A partir d’aquí es va encetar una conversa
sobre la seva dieta, què havien de menjar i en quines quantitats. Al veure que
els nens i nenes estaven molt motivats per aquest tema,vam aprofitar l’ocasió
per fer el nostre projecte.
Per fer el projecte de “5 àpats al dia” ens vam plantejar el
treball per parelles. Les parelles es
van escollir lliurement, tot i que en algun casva estar proposada per la tutora.
L’objectiu d’aquest treball ha
estat activar les diferents competències, afavorint els aprenentatges significatius
i propers als alumnes. En el procés,la
intenció ha estat guanyar autonomia en relació al seu aprenentatge
Cada parella disposava d’un guió
amb 7 punts i un quadre amb les dades necessàries per poder elaborar un menú equilibrat a la
seva edat.
No tots els grups han treballat de la mateixa manera, hi ha
que s’han mostrat molt motivats des d’un inici, d’altres que han tingut
dificultats de relació a l’hora de posar-se d’acord i d’altres que no s’han
implicat esperant que algú els hi resolgués les dificultats.
Totes les parelles havien de presentar els “5 àpats” en una
cartolina amb:
- Guió amb tots els punts complerts
- Piràmide amb els aliments escollits
- Decoració amb imatges adequades
Un altre grup
d’alumnes va elaborar una gràfica, on es recull la següent dada:
Què esmorzen els
nens i nenes de tercer?
Aquí teniu els
resultats:
Un
cop acabada l’exposició vam fer una autoavaluació del treball fet. D’aquesta
manera els nens i nenes són conscients de com ha anat l’elaboració del seu
treball. Què havíem de fer? I què hem fet?També hem fet una valoració de
l’exposició oral.