diumenge, 13 de juliol de 2014

5 ÀPATS AL DIA, PROJECTE DE 3R

Per iniciar el tema dels aliments vam fer la visita al mercat de Torreblanca de Sant Cugat. Allà vam fer una visita guiada on vam parlar sobre els mercats, les botigues, l'origen dels aliments, les diferents parades i les cambres on es conserven els aliments.DSCF2315 from Sac de Trons on Vimeo.

Un cop acabada la visita guiada ens vam organitzar en grups per fer un treball d’investigació a dins del mercat.
Cadascun dels grups era responsable de:
  • Què venen a la peixateria.
  • Investigar la conservació dels aliments.
  • Quines parades venen aliments d’origen animal.
  • Investigar quines parades venen aliments d’origen vegetal.
  • Investigar què val 1 kg d’algun aliment d’origen vegetal
  • Investigar què val 1 kg d’algun aliment d’origen animal

Quantes parades hi ha de:

Parada
Quantitat
Peixateria

Pollastreria

Llegums cuits

Llegums/fruits secs

Carnisseria

Cansaladeria

Pastes

Congelats

Altres
Després de la sortida al mercat teníem molta informació sobre els aliments. Vam parlar sobre les dietes equilibrades, per celíacs, per esportistes... A partir d’aquí es va encetar una conversa sobre la seva dieta, què havien de menjar i en quines quantitats. Al veure que els nens i nenes estaven molt motivats per aquest tema,vam aprofitar l’ocasió per fer el nostre projecte.
Per fer el projecte de “5 àpats al dia” ens vam plantejar el treball per parelles.  Les parelles es van escollir lliurement, tot i que en algun casva estar proposada per la tutora.
L’objectiu d’aquest treball ha estat activar les diferents competències, afavorint els aprenentatges significatius i propers als alumnes.  En el procés,la intenció ha estat guanyar autonomia en relació al seu aprenentatge

Cada parella disposava d’un guió amb 7 punts i un quadre amb les dades necessàries  per poder elaborar un menú equilibrat a la seva edat.


No tots els grups han treballat de la mateixa manera, hi ha que s’han mostrat molt motivats des d’un inici, d’altres que han tingut dificultats de relació a l’hora de posar-se d’acord i d’altres que no s’han implicat esperant que algú els hi resolgués les dificultats.
Totes les parelles havien de presentar els “5 àpats” en una cartolina amb:
  • Guió amb tots els punts complerts
  • Piràmide amb els aliments escollits
  • Decoració amb imatges adequades
Aquí us deixem una mostra de la feina feta.
Un altre grup d’alumnes va elaborar una gràfica, on es recull la següent dada:
Què esmorzen els nens i nenes de tercer?

Aquí teniu els resultats:

Un cop acabada l’exposició vam fer una autoavaluació del treball fet. D’aquesta manera els nens i nenes són conscients de com ha anat l’elaboració del seu treball. Què havíem de fer? I què hem fet?També hem fet una valoració de l’exposició oral.