dilluns, 9 de maig del 2016

4t de Primària, hem viatjat a l'Edat Mitjana, dos dies de colònies a Ca n'Oliver

Només han sigut dos dies, però han estat molt emocionants. Estàvem molt nerviosos abans de marxar.

Ca n'Oliver, a Pontós, és una casa gran, molt tranquil·la, enmig la natura, envoltada de boscos, lluny del soroll de la ciutat.


El poble de Pontós només té 223 habitants, és molt petit, estàvem molt a la vora de Figueres, a la comarca de l'Alt Empordà. Tot era  molt verd i el cel va estar molt blau tots dos dies; va fer força vent.

Vam fer tres tallers relacionats amb l'Edat Mitjana:

- Fem escuts

- Fem vitralls

- L'entrenament del cavaller


Fem escuts

Aquesta activitat ens va agradar molt a la majoria, perquè primer vam dissenyar el nostre escut en un full d’esborrany. El dibuix tenia a veure amb coses que ens agradessin o representessin coses nostres. Després vam triar els colors del nostre escut.

Un vegada tot triat, pensat i dibuixat, el monitor ens va donar un escut petit de fusta, i tot el que havíem  esbossat damunt del paper després ho vam fer damunt l’escut. Finalment el vam deixar a fora perquè s’assequés.

 

Els escuts dels cavallers
Fem vitralls

Aquest taller tractava de fer un vitrall com els que hi havia a les esglésies a l’ edat mitjana. Les instruccions de treball van ser les següents:

Primer dibuixar damunt del paper diferents formes geomètriques, no gaire petites i millor línies rectes.

Per saber com el pintaríem, la monitora ens va explicar què simbolitzava cada color. Així nosaltres podíem escollir els colors del nostre vitrall.

Un cop fet tot això vam calcar el dibuix sobre el vidre i després hi vam aplicar el plom. Això va ser el més complicat perquè ens tremolava la mà quan havíem de repassar i apretar alhora el tub.

La pintura de plom era per separar els diferents colors del vitrall i que no es barregessin.

Finalment vam pintar el vitrall amb pintura de colors transparent per deixar passar la llum.
 




Pintant els vitralls
L'entrenament del cavaller

L’ entrenament del cavaller consistia  en fer quatre proves.

Tir amb arc: les instruccions eren molt clares. Poses la fletxa al mig de la corda i amb la mà que tens més força, tenses el màxim, apuntes a la diana i deixes anar.

Tir amb sac: hi havien tres sacs diferents amb diferent pes els tres, i els havíem de llançar per damunt d'una fusta.

El llançament de la javelina, que requeria una important força i potencia de braços. L'objectiu era encertar·la i clavar-la al munt de palla compacta, que estava una mica lluny. No tenia res de fàcil.


Les justes, era un torneig medieval, per a nosaltres va ser un joc, que consistia en encertar la llança dins d'uns cèrcols que penjaven a mig trajecte, mentrestant cavalcàvem damunt del nostre company o companya, que feia de cavall.  
Vam riure molt!

També vam tenir força estones de joc lliure, mentrestant els monitors ens anaven cridant per fer els tallers. 




L'entrenament del cavaller




Tir en arc, fent punteria
Per la nit ens va costar adormir-nos, les mestres i en Guillem estaven una mica cansades d'anar passant per les habitacions fins tan tard.

Alguns nens diuen que no van dormir gens, d'altres molt poc i d'altres roncaven des del primer minut després d'amagar el cap dins del sac.

El joc de nit va ser molt misteriós i divertit. Sort de les lots perquè alguns van tenir força por enmig de  la foscor, allà fora, tot tan negre! El cel estava molt estrellat, fins i tot vam veure l'ossa major.




Han sigut dos dies emocionants, els recordarem sempre.
Vam tornar esgotats, però contents i contentes.
L'endemà havíem de tornar a l'escola, quin pal!!!
.


Alumnes de 4t de primària